Början
Har länge funderat om jag skall börja med aktier eller inte, rädslan har alltid varit mer på själva deklarationen med vinstskatten än själva förlusten i en aktieaffär för att överdriva det hela. Slutligen när man mognade i tankarna och förstod skillnaden mellan aktie&fond med ISK -konto, så fick ISK alternativet mig att börja med daytraiding (dagshandlande).
Två typer av ”skatter” i ett ISK -konto, det ena är courtagen som själva bankerna tar för varje köp&sälj du gör och det andra är den riktiga statliga skatten som är schablonskatten, en mer fördelaktig skatt än det som finns i ett aktie&fond -konto.
Att välja bank
Först började jag med storbanker som Swedbank för egendel, men märkte rätt hastigt att courtagen för de flesta storbanker är hela 99kr/aktieaffär på både köp och sälj = Du måst ha vinst på aktier med över 200kr tills du vunnit något i värdesökningen på en Aktie.
Tipset man fick var Avanza -bank (-alternativ Nordnet) som är små men stora internetbanker som har sin affärside med att ha lågt Courtage (-Bankens administrationen för köp&sälj vid en aktieaffär.). Dessa två banker har sina för och nackdelar men deras Courtaget är på ca 1kr på affärer upp till 400kr men efter det till 15 000kr har affären ett Courtage på ca 38kr totalt, detta om man valt det lägsta Courtage klass när man registrerar sig. Sedan om man börjar med större affärer över 15 000kr, skall man uppgradera sig till en högre Courtageklass. Totalt 3 klasser, fyra egentligen då båda internetbankerna börjat erbjuder 0kr Courtage för nya bankkunder, det första 50-80tKr av aktievärde man har i portfölj och sedan flyttas man till ordinarie Courtage.
Storbankerna enda fördel jag ser är deras egna fondportföljer (som Aktier, men proffs som samlat olika aktier i en fond) är mer fördelaktigt att ha i storbankerna än att välja internetbankerna där avgiften är något högre. Så om du gör fondaffärer, gör det i din vanliga bank då avgiften på det är oftast 1-2% lägre.
ISK vs Aktie&fond -konto
Enda fördel sett till aktie&fond konto är att om en aktieaffär går åt.. neråt så kan man ta den förlusten på nästa års deklaration som inkomstbortfall, några andra fördelar som småsparare är.. ej funnit. En nackdelen med aktie/fond -konto är att man kommer ihåg att på alla vinster man gör i en aktieaffär = ca 30% skatt på det.
Nackdelen med ISK -konto är att du inte får dra av en aktieförlust på nästa års deklaration, fördelen är att en portfölj i ett värde av ”100 000kr” så blir årets schablonskatten på det ca 1000-1500kr för att räkna det mellan tummen och pekfingret. Du behöver heller inte desto mer tänka på alla vinster du förhoppningsvis gör på dina affärer, alltså att räkna alla säljvinster på en affär du gör, detta görs automatiskt via ISK -kontot. Alltså ISK-kontoskatten är reglerad av schablonskatt och inte utav en hög skatt som finns på Aktie&fond -konto.
Första aktiedagen skedde 27 oktober 2015
Utvecklingen från ett år tillbaks har vart positiv och man kan se det på olika sätt, men om man ser direkt till hur ”rött” (-minus) diagrammen nedan visar, så kan känslan vara väldigt negativt.
Har satsat egna pengar med tiden ca 77 000kr och haft ett inköpsvärde på aktier uppåt 100 000Kr men värdet i årets slut blev ca 79 000kr, detta då två aktier jag trott på ätit upp större delen av säljvinsten.
Säljvinsten jag gör varje vecka bli ca 500-1500kr /vecka, vissa bra veckor uppåt 2-3000kr men dom är få, medel är kring 1000kr. Med denna teknik fick jag slutligen till när jag börja se enskilda köp på samma aktie med säljvinst, än att se totalvärdet på respektive aktie, utan denna ”teknik” hade egna pengarna troligen vart ca 15-20 000kr minus.
Före diagram, innan jag börja anteckna varje köp och sälj /aktie här nedan.
Efter jag börja skriva varje köp och sälj /aktie som enskild, blev mer stabil linje, dock slutet av året var mer… som en borförklaring att det världspolitiska läget drog ner aktierna kring oktober-november.
Säljvinst mätningen starta 30 juni 2016
Mätningen per vecka & aktiedag starta v.22 för 2016, det resultera med statistik för det ”halv” -året på ca 880kr/vecka och eller 176kr/aktievardag.
(Säljvinst = om jag köper något för 100kr och säljer för 110kr, samt drar bort Courtage kostnad dubbelt = säljvinst ca 8kr.)
Totalt säjvinst sen mätningen 30 juni 2016 till slutet av året blev 27.280kr och årets prognos blev minus ca 15 200kr, men mycket av den minuset är = ”vinsten” som nu är i nya aktier som blivit minus.
Aktier 2015 & 2016 jag äger
Allt nedanför är mina egna framtidsprognoser på en del av aktier jag för tillfället äger, så allt nedanför kan likaväl vara = HELT FEL, så om ni köper dessa aktier kan det bli likväl bli 100% förlust.
Nedan länkas du till Företaget hemsidan och (AKTIEFÖRKORTNING) länkas till Avanzas sida om aktien.
Hög Risk
Anoto Group (ANOT) har sin affärside om färdiga algoritm lösningar för virtuella pennor för den digitala världen, men även en lösning att för brukare kan använda gammal analog teknik (vanlig penna) och digitalisera informationen till datona på ett enkelt sätt. Värdet pendlar mellan 15-20öre/st, bör ligga på 30-50öre/st.
Smart Energy (SMAR), som vart något i blåsvädret, haft tidigare medelrisk men nu är det på hög risk!. marknadsvärdet har vart kring 50öre-1kr och i dagsläget på ca 20öre. Detta då de blivit utkastade från aktietorget med misskötta papper och annat, men affärsiden är att kunna ge glesbygd egna externa bränslestationer. Här gjort i dagsdatum största förlusten men tror ännu på företaget till en 2-3kr värde inom ”1år”. Detta kommer ske så fort företaget får åter komma in i en normal börs, nu befinner dom på en dyr (129kr courtage) och i en liten aktietorg.
Nexstim Oyj (NXTMS) i förhoppning på nyinnovation inom neurologi behandling av patient. De har rasat från 50kr ner till dagens ca 3kr men deras FAS3 test av tekniken är att de börjar komma in i slutfasen med att snart få sälja produkten till världens sjukhus är förhoppningen.
Medel risk
Zenergy (ZENZIP) ett modulhusföretag (finns även andra företag) som bygger enklare snabbhus, snygg byggdesign med varm isolering. Och med tanke på att Sverige knakar i befolkning kan detta vara en lösning för många kommuner. Dock finns andra modulhus företag också! gäller bara att pricka på rätt häst.
SolTech Energy Sweden (SOLT), är mer långsiktigt affärside med vinster först mitten 2017 till 2020 när det är i full produktion med sina solpaneler de säljer El till det kinesiska befolkningen. Aktien ca 14kr/st kan bli inom kort 20-30kr.
Vardia Insurance (VARDIA), en norsk aktie som rasat väldigt hårt förra året p.g.a trolig deklarationsmiss och efter det har jag börjat köpa aktien. Annars deras försäkring är rätt god för kunden som köper, dock har dom minskat företaget i Sverige, men ändå fortsatt, men känns som att den kommer från dagens ca 70-80öre vara i ca 1kr 50öre till våren eller så, där den lite tidigare vart.
Precise Biometrics (PREC), är bland andra världsledande med att ha bra färdiga algoritmer för olika typer av Enheter, en sorts AI kan man väl också säga, men säkerhets algoritmer mestadels. Värdet är på ca 3.50kr och bör kanske befinna sig på 5-7kr. (De tappade dock mycket värde när Fingerprint började göra sina egna algoritm.)
- Sen har jag fler aktier också, men ungefär så jag tänker när jag väljer mina andelar på företag.
”Låg risk”
Fingerprint (FINGB) är ett företag man fått en och annan 100kr till 1000kr när man prickat på botten och toppen så att säga, men känns stabilt och har potential att ännu växa från dagens ca 100kr uppåt kanske 200kr/st, enligt mångas omdöme.
Nokia Oyj (NOKIA SEK), kanske att jag inte behöver presentera företaget, men de har på senaste året investerat och köpt upp ”Eriksson” -liknande företag och storsatsar i Asien men även i andra delar av Europa. Värde på aktien är idag ca 45-50kr/st och bör ligga inom kort kanske på 65-85kr känns det som.
Nyemissioner, Optioner, Terminer, Rätter o.s.v.
Ett kärt barn har många namn, sammanfattningsvis så betyder det oftast att företagets pengar börjar sina och de behöver mer pengar för att göra ny investeringar och på det sättet tillför man fler aktier som nya&gamla aktieägare kan köpa, lite som när länder trycker mer pengar och valutan tappar på det sättet värde men att samhället har ”mer” pengar.
Oftast när detta sker så ”90%” av fallen är det bra att sälja sina aktier innan det yttras om nyemission för en aktie, för värdet brukar falla ner till ungefär samma pris som nyemissionsaktierna skall säljas för.
Ny introducerade aktier
Aktier som ännu inte finns i marknaden, brukar vara en bra aktie att köpa sig inpå innan första dagen på börsen, tendensen ”brukar” vara att den stiger första 1 till 2 dagarna, kanske mer bara första dagen tills den sen börjar falla och stabilisera sig till ett värde som börs marknaden vill att den skall vara, kanske oftast under introduktionspriset till slut. Givetvis finns det företag där aktien bara fortsätter uppåt, men dom känns mer som få.
— det mesta av texten skriven ovan är från hösten 2016 —- 🙄
Uppdaterar artikeln – februari 2017 här nedan.
Att se hur jag gissat med ”aktie tipsen” så fungerade väl vissa, andra mindre bra, så att ge aktieprognos är precis lika träffsäkert som att ge nästa veckas väderprognos.
Det nya året känns starta något bättre, kanske för att den egna erfarenheten ökar med tiden. Kanske skriver en ny artikel /halvår än att vänta ut hela året 2017.
Annars känns ”börs klimatet” något svajigt och mer oroligare 2017, då varje twitterTrump -inlägg gör så att börsen svajar till, mycket på grund av att USA fortfarande har bland världens största ekonomier sett till ägare… så det gäller att ha tungan rätt i mun för handlarna.
Lycka till med aktieaffärerna och om du känner dig osäker, så är fonder en bra mjukstart 🙂
Slutord på artikel är…
- Bli inte för kär i en aktie
- Den som leker får leken tåla
😎
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.